latinica    english

ЋИРИЛИЦЕ НА ПОКЛОН (4)

Акција Типометра и
Секретаријата за културу
Скупштине града Београда

Преузмите бесплатно 4 фонта типографског писма Неопланта БГ
аутора Стјепана Филекија


Типометар је 2006. године покренуо пројекат чији је циљ да свима који желе да користе ћирилицу на рачунарима омогући да бесплатно добију квалитетна типографска писма. Реализацију овог пројекта и ове године подржао је Секретаријат за културу Скупштине града Београда.

Преузмите фонтове фамилије Неопланта БГ у OpenType формату и уникод распореду:

Neoplanta BG
[NeoplantaBG.zip, 87 KB]

Распакујте фонтове у посебан фолдер и онда их инсталирајте у систем на уобичајен начин. Слова ћирилице добићете коришћењем тастатуре Serbian (Cyrillic). Уколико имате проблема са инсталацијом фонтова или нека друга питања или примедбе, пишите на адресу: komentar@tipometar.org

Фамилија Неопланта БГ састоји се из следећа 4 фонта:

Неопланта БГ је деликатно књижно писмо израженог контраста међу потезима. Најбоље се понаша у величинама у којима се уобичајено слажу књиге, при штампи на квалитетнијем папиру. У увећањима долазе до изражаја његове елегантне класичне пропорције и фини издужени серифи.

Неопланта је настала као резултат испитивања типографских писама у књигама деветнаестог века, штампаних после озваничења Вукове реформе. Као основ за реконструкцију изабран је пример писма из књиге »Словенски музеум« Валтазара Богишића, штампане у Платоновој књигопечатњи у Новом Саду, 1867. године. Даљим радом изведен је курзив, као и одговарајућа слова латинице.

Фонтови садрже сва слова и знаке из основног латиничног кодног распореда, као и слова српске ћирилице и латинице.

Фонтови су у OpenType формату, с обзиром да сви савремени оперативни системи и рачунарски програми могу да препознају и користе тај формат.


Пројекат израде и дистрибуције
ћириличних фонтова

Наставља се акција у сарадњи са Секретаријатом за културу Скупштине града. Пројекат обухвата организовање израде комплета фонтова, ћирилица заједно са одговарајућом латиницом и дистрибуција корисницима путем сајта Типометар.

Преузмите остале БГ фонтове:

Ресавска БГ
Ресавска БГ Санс
Адамант БГ
Lovely BG
Платан БГ
Ниоки БГ
Адамант Санс БГ

За детаљан приказ кликните на илустрацију

За детаљан приказ кликните на илустрацију

За детаљан приказ кликните на илустрацију

За детаљан приказ кликните на илустрацију