НАГРАДА НА КОНКУРСУ ИДЕНТИТИ
Јелена Дробац, добитник награде


Млади београдски дизајнер Јелена Дробац је на конкурсу Identity: Best of the best 2008, који је управо завршен у Москви, остварила изузетан успех. У конкуренцији преко 1000 радова из целог света у области заштитних знакова и идентитета освојила је другу награду у категорији корпоративних идентитета културних установа и непрофитних организација, а у финалу је имала 5 радова од којих су два ушла у најужи избор и била изложена на смотри Design and Advertising у Crocus expo центру у Москви. Награду је добио пројекат редизајна идентитета позоришта „Дадов”.

Пројекат визуелног идентитета изложбе документарне фотографије Наталије Симеоновић „Пут Сахаре”, иако није награђен, добио је Short-list диплому и биће објављем у најновијем броју часописа Identity поред добитника награда и селекције најуспешнијих радова.

Успех Јелене Дробац није остао незапажен. Због чињенице да по други пут осваја награду на овом великом конкурсу (2006. је добила такође другу награду за дизајн робне марке винарије Еленов), а да је ове године чак пет њених радова ушло у финале, организатор овог конкурса – часопис Идентити – позвао ју је да идуће године буде један од чланова жирија. Подсећања ради, у протекле три године, колико се овај избор одржава, чланови међународног жирија су били великани дизајна Дејвид Карсон, Ерик Спикерман, Дејвид Хилман из агенције Пентаграм, Бил Гарднер, Марго Чејс и други…


Еленов
Година 2005

Знак за македонску винарију. Врло једноставно решење које је инстант читљиво јер су слова из назива компаније обликоване да подсећају на облик грозда. Знак је глобално читјив и разумљив и без додатних објашњења. То је комбинација једноставног комуникацијског израза са истовременом недвосмисленом асоцијацијом на производ али и на специфичну винарију.

Поред 2. награде за робну марку на конкурсу Identity: Best of the Best 2006, овај рад је добио и награду Silver Bra for Logotype, Магдалена фестивал, Марибор, Словенија;
Објављен у књизи Лого Дизајн, аутор студио Capsule, Rockport Publishers, САД; часопис Taboo, број 23; магазине Identity no7, Русија.


Дадов
Година 2007

У основи сваке позоришне представе је сукоб. Сукоб две стране, две мишљења, генерација, полова, нација, погледа на свет, културе, политике, обичаја, навика. Тај сукоб, било да има комичне, трагичне или комбиноване последице, јесте spiritus movens сваке драмске радње… У жељи да се избегне стереотип две маске, у овом идентитету коришћени су ликови два природна непријатеља. Такође, суштина глуме јесте претварање и преузимање улоге а то су у самом знаку представиле руке које су преузеле улоге пса и мачке. Додатну надоградњу чини игра светлости и сенки која је кључна за позориште.

Дипломски рад на Факултету примењених уметности, претходно објављен у књизи LogoLounge IV.


Пут Сахаре

Година 2007

Визуелни идентитет изложбе Наталије Симеоновић у Музеју афричке уметности у Београду. Изложба документарне фотографије одржана је у јуну месецу 2007. године у оквиру Фестивала афричке уметности.

Ова београдска уметница посетила је Либијски део Сахаре и ту забележила древне цртеже и натписе бедуинског народа Туарези. Ови цртежи су свакако били основ за цео идентитет почев од знака изложбе преко промотивног плаката, позивница до сигнализације, објашњења и других материјала у самом изложбеном простору. Начињене су бројне илустрације и пиктограми који су се уклопили у пропратне текстове и промо материјале.


Тренутно њен рад можете видети у оквиру изложбе Неиздрж под окриљем манифестације Belgrade design week.