У СТВАРИ
Изложба калиграфија

Јелене Сеничић Вилимановић

26. март – 09. април 2013.
Галерија Сингидунум, Београд

Изложба под насловом »У ствари« представља пројекат од 40 радова, калиграфија на папиру, реализованих комбинованим техникама. За неке од њих су прављени специјални алати за писање. Калиграфије су већим делом настајале током 2012. године као призори омиљене поезије.

~~~~~~

РЕЧ НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ
аутор: Анамарија Вартабедијан

У ствари, данас је време да почнемо да причамо о лепоти! Јер лепота је оно највредније што остаје иза нас. Лепота у сликама, музици, »речима - лепшим него цео свет«. Јелена Сеничић Вилимановић је сакупила те речи лепоте и створила незаборав у калиграфијама које су пред нама.

У предговору каталогу за ову изложбу Бојан Брукнер пише: »Од речи све настаје. Зато их волим. Јер тако волим све«. А нема приче о уметности ако не говоримо о љубави, доброти, пријатељству, смрти…  

За Јелену је калиграфија прича која се поистовећује са сликом. Слика у причи и прича у слици, и тако Јелена слика и пише и црта у круг док се та прича у потпуности не преточи у слику, у Јеленин аутентични доживљај. Њена калиграфска слика постаје одраз њеног унутрашњег бића, суштине, њених осећања и њене истине. Јеленина калиграфија нам отвара врата ка личном, емотивном и људском, и више није важно шта ту пише, важно је да Јеленини радови визуелно кореспондирају са нама – посматрачима – читачима и да нас из песме и приче буде. То је највећи значај једног дела радова приказаних на овој изложби – то што ауторка калиграфију измешта из миљеа примењене уметности  и смешта је у домен чистог ликовног израза. Јелена нас у Галерији Сингидунум води од радова који су први настали за ову изложбу и који у ликовном изразу представљају чист хаику – »најкраћу песму«, вибрирајући својом јасноћом и својим изразом, преко дизајнерског и илустраторског промишљања и класичног калиграфског проседеа до радова којима доминира раскошна лепота и богатство разиграности, које ауторка постиже словима, формом, бојом и материјалима: пигментима, тушевима, бајцом, темпером, акриликом и углавном мањим форматом папира. Јеленин изабрани формат радова може да се упореди са снагом малог цртежа у коме се сублимира цело наше интересовање и наше биће. Простор малог формата је онај кроз који аутор лако досеже чаролију света снова и духовног. И у том свом свету слова на папиру Јелена каже »Тако се добро осећам док ходам испод звезда«.  Кроз њене радове изражено је дубоко задовољство кроз игру, трагање и проналажење.

Остаје нам само да јој пожелимо да тај »пут игре буде довољно дуг« и посут стваралачким звездама.  

~~~~~~

Јелена Сеничић Вилимановић рођена је у Краљеву 1975. године. Средњу дизајнерску школу је завршила у Београду 1994. године, а Факултет примењених уметности  у Београду, 2000. године. Дипломирала је на одсеку Графике и књиге, атеље калиграфије проф. Александра Додига. 2004. године је магистрирала на калиграфији са темом »Експеримент у писму и материјалу«.

Од 2000. до 2012. године радила је у многим маркетиншким агенцијама у Београду. Од октобра 2011. године ради као предавач у Високој школи струковних студија Београдска Политехника, на предмету Графички дизајн. Члан је УЛУПУДС-а од 2002. године, а ФСС-а од 2011. године.

Од 1997. године до данас приредила је 4 самосталне изложбе калиграфија и графичког дизајна и учествовала је на 33 колективне изложбе дизајна, фотографија и графика.

Живи и ради у Београду.