ЉУДИ КЊИГЕ
Изложба библиофилских и ауторских књига професора, дизајнера књига са факултета, академија и виших школа из Србије
Сајам књига у Београд, 22 – 28. октобар 2007
аутор: Југослав Валховић

Пре више од пола миленијума на земљи се појавила нова врста људи, такозвани „људи књиге”. Посвећени су писању и читању, опреми и штампи, продаји и чувању књига. Једног одњих сликар Ђузепе Арчимболдо насликао је 1565. године. Од тадањихов број стално расте, а једном годишње се скупљају на сајмовима књига, од којих је познат и онај у Београду.

Прошле године на Сајму књига у Београду, на новоустановљеном, лепо уређеном излагачком простору горњег нивоа хале XИВ, представили су се студенти дипломци Факултета примењених уметности у Београду са преко 30 библиофилских књига, дипломских радова на предмету Графика књиге одсека Примењена графика из последњих петнаестак година, реализованих код професора Богдана Кршића и Југослава Влаховића у разним графичким техникама, класичним и дигиталним.
Ове године на истом месту представљају се професори графике књиге и илустрације из Србије својим реализованим библиофилским и ауторским књигама. Употребили смо термин „ауторска књига” као израз који најбоље означава препознатљив, изразито ауторски приступ концепту и дизајну књиге, од корица, књижног блока, типографије или илустрације до осталих елемената књиге. Сведоци смо да се у задњој деценији тај израз све више губи. Постојање агенција и дизајн студија издавача често унифицира и деперсонализује стваралаштво на овом пољу. А пожељно је да се и без увида у импресум може препознати уметник који се „бавио лепотом књиге”. Професори, као истакнути појединци, по природи ствари настоје да код студената изграде свест о кретивности, ауторском приступу, графичкој култури, као и потреби за квалитетном штампом и дорадом. Колико они сами својим радом доприносе таквом ставу, као пример за углед, може се видети на овој изложби.
Свих десетак излагача активни су педагози на академијама и вишим школама, истакнути уметници –дизајнери књига и илустратори. Представљају се својим изведеним штампаним књигама које су опремили или илустровали на необичан или изразито ауторски начин, а такође и библиофилским књигама, које се код нас ретко праве. Ово је прилика да се на њих обрати пажња, да се уведе награда за библиофилска издања на Сајму књига и подстакне и та врста продукције.

Професори излагачи:
Мирјана Живковић
(доцент Факултета примењених уметности у Београду)
Растко Ћирић
(ред. проф. Факултета примењених уметности у Београду)
Југослав Влаховић
(ред. проф. Факултета примењених уметности у Београду)
Исидора Николић
(проф. Мегатренд факултета за уметност и дизајн)
Видан Папић
(ред. проф. Факултета уметности у Косовској Митровици и Нишу)
Слободан Јелесијевић
(доцент Факултета уметности у Нишу)
Ивица Стевановић
(доцент Академије уметности из Новог Сада)
Дору Босиок
(проф. Више графичке школе из Новог Сада)
Миодраг Бата Кнежевић
(проф. Академије лепих уметности из Београда)
Богдан Кршић, специјални гост
(ред. проф. Графике књиге на ФПУ у пензији)