Крај и почетак Емигреа
www.emigre.com
аутор: Оливера Батајић

У току јула месеца стигао је Емигреов билтен са информацијом да је постављен њихов нови сајт. Вест да је нешто на интернету ново и није толико битна. Тачније то и није вест, јер интернет је такав – динамичан. Али када је у питању Емигре то је онда нешто што одмах одјурите да видите. Дизајн њиховог претходног сајта – доброг, минималистичког и врло функционалног, није се мењао годинама, или чак читаву деценију. Ипак, интересантно је да за сво то време својим дизајном није одскакао од савремених тенденција, што одсликава квалитет саме куће и онога што се у њој ради.

Почетком осамдесетих, са појавом нових технологија и њима лаком приступу појавом персоналних рачунара (прво су то били еплови мекинтоши) и програма који су омогућавали лаку манипулацију словима и дизајном уопште, појавио се и часопис Емигре. Било је то 1984. године. Типографски експеримент, у то време, за разлику од времена фотослога, могао је да изведе само један човек и да му за то не треба читав тим стручних помоћника. Зато су Зузана Личко (Zuzana Licko) и Руди Фандерланс (Rudy VanderLans) искористили прилику и започели рад који је постао икона „новог издаваштва”. Био је то уједно и први часопис дигиталне ере. Излазио је четири пута годишње (у последње време два пута) развијајући свој врло препознатљив стил. Временом Емигре почиње да се бави и креирањем фонтова (специјално ствараним за часопис) и промовисањем типографије кроз разне производе. Часопис је трајао до свог 69. броја којим се ера његовог издавања завршила (можда и размишљања у доменима штампе) а насловна страна је садржала велики натпис КРАЈ. У том, последњем, броју Руди Фандерланс приредио је 69 прича кроз које се јасно може сагледати развој часописа.

Активност Емигреа ипак није престала. Креирају се нова типографска писма, редовно излазе маштовити каталози. Недавно се појавио каталог Little Book of Love Letters, Volume 1 у којем је презентација нових Емигреових писама направљена кроз љубавна писма типографском писму које се представља.
Ето, ту је и нови сајт. Оно што је ново на сајту, поред његовог свежег мада и даље сведеног изгледа, јесу занимљиви чланци из претходних бројева Емигреа. Надам се да ће се ту временом наћи све већи број њих јер су сви бројеви часописа углавном распродати, а они што су преостали имају цену заиста вредног раритета.