latinica    english

ЋИРИЛИЦЕ НА ПОКЛОН

Акција Типометра и
Секретаријата за културу Скупштине града Београда

Преузмите бесплатно 4 фонта типографског писма Ресавска БГ
аутора Оливере Стојадиновић

Типометар је покренуо пројекат чији је циљ да свима који желе да користе ћирилицу на рачунарима омогући да бесплатно добију квалитетна типографска писма. Реализацију овог пројекта подржао је Секретаријат за културу Скупштине града Београда, који је у ту сврху издвојио одређена средства.

Преузмите фонтове фамилије Ресавска БГ у OpenType формату и уникод распореду:

Ресавска БГ
[Resavska BG OTF.zip, 99 KB]

Преузимањем фонта прихватате услове коришћења.

Распакујте фонтове у посебан фолдер и онда их инсталирајте у систем на уобичајен начин. Слова ћирилице добићете коришћењем тастатуре Serbian (Cyrillic). Уколико имате проблема са инсталацијом фонтова или нека друга питања или примедбе, пишите на адресу: komentar@tipometar.org

Фамилија Ресавска БГ састоји се из следећа 4 фонта:

Ресавска БГ је серифно, књижно писмо, погодно за различите намене и широки круг корисника. Фонтови садрже слова српске ћирилице, основне латинице, знаке интерпункције и специјалне знаке потребне за слагање текста.


Пројекат израде и дистрибуције
ћириличних фонтова

У чланку Употреба српске ћирилице на рачунарима објашњени су проблеми са којима се суочавају корисници рачунара који желе да се служе ћирилицом, а да избегну различите потешкоће које се јављају при употреби системских фонтова или других који потичу из иностранства. Једно од најбољих решења је ангажовање домаћих аутора који ће креирати типографска писма сходно нашим потребама, како у естетском тако и у техничком погледу.

Наш циљ је да и у неколико наредних година уз подршку институција културе обезбедимо избор различитих типографских писама у облику рачунарских фонтова која би бесплатно могла да се користе. Тиме би формирали један иницијални фонд ћирилица који би задовољио основне потребе различитих групација рачунарских корисника. У исто време, био би то подстрек домаћим ауторима да тржишту понуде своја нова писма.

Whatever

Ресавска БГ (Resavska BG)

За детаљан приказ кликните на илустрацију

Ресавска БГ италик (Resavska BG Italic)

За детаљан приказ кликните на илустрацију

Ресавска БГ болд (Resavska BG bold)

За детаљан приказ кликните на илустрацију

Ресавска БГ болд италик (Resavska BG Bold Italic)

За детаљан приказ кликните на илустрацију