ĆIRILICE NA POKLON (2)

Akcija Tipometra i
Sekretarijata za kulturu
Skupštine grada Beograda

Preuzmite besplatno 4 fonta tipografskog pisma Resavska BG Sans
autora Olivere Stojadinović

Tipometar je prošle godine pokrenuo projekat čiji je cilj da svima koji žele da koriste ćirilicu na računarima omogući da besplatno dobiju kvalitetna tipografska pisma. Realizaciju ovog projekta i ove godine podržao je Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda, koji je u tu svrhu izdvojio određena sredstva.


KAKO DA DOBIJETE RESAVSKU BG SANS?

Preuzmite fontove familije Resavska BG Sans u odgovarajućem formatu:

Open Type, unicode
[Resavska BG Sans OTF.zip, 103 KB]

True Type, unicode
[Resavska BG Sans TTF.zip, 250 KB
]

Ukoliko imate problema sa instalacijom fontova ili neka druga pitanja ili primedbe, pišite na jednu od sledećih adresa:

olica@tipometar.org
olica@sbb.co.yu


RESAVSKA BG SANS

Familija Resavska BG Sans sastoji se iz sledeća 4 fonta:

Resavska BG je serifno, knjižno pismo, pogodno za različite namene i široki krug korisnika. Fontovi sadrže slova srpske ćirilice, osnovne latinice, znake interpunkcije i specijalne znake potrebne za slaganje teksta.


PROJEKAT
IZRADE I DISTRIBUCIJE
ĆIRILIČNIH FONTOVA

Prošlogodišnja akcija u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Skupštine grada u kojoj su poklonjena 4 serifna fonta familije Resavska BG naišla ke na izuzetan prijem. Do sada je sa Tipometra preuzeto više od 2600 kompleta Resavske BG u različitim formatima, a ovaj broj se svakodnevno povećava. Fontovi će i nadalje biti na raspolaganju zainteresovanima.

Ovo je nastavak projekta organizovanje izrade kompleta fontova, ćirilica zajedno sa odgovarajućom latinicom i distribucija korisnicima putem sajta Tipometar.

Komplet sanserifnih fontova Resavska BG Sans dopunjuje prošlogodišnje serifne fontove. Ovo pismo je pogodno za različite namene, posebno za grafički dizajn, slaganje teksta, naslove i oglase.

Fontovi su dopunjeni kombinujućim dijakriticima kojima su obuhvaćeni akcenti koji postoje u srpskom jeziku. Takođe postoje i svi znaci ćirilice sa kodne strane 1251, s tim što se u kurzivnim oblicima ruska slova koja se razlikuju od naših (pogledajte članak Upotreba srpske ćirilice na računarima) nalaze na alternativnim kodnim mestima.

Ovoga puta fontovi su dostupni u unikod rasporedu, u ttf i otf formatu, s obzirom da su savremene verzije svih važnijih programa osposobljene da koriste unikod.

Očekujemo da se ova akcija nastavi i narednih godina i da će fond ćirilica koje mogu besplatno da se koriste postati raznovrsniji i bogatiji u skladu sa potrebama različitih grupacija računarskih korisnika.