latinica    english

ЋИРИЛИЦЕ НА ПОКЛОН (8)

Акција Типометра и
Министарства културе и информисања Републике Србије

Преузмите бесплатно 4 фонта типографског писма Адамант Санс БГ
аутора Ведрана Ераковића

Типометар је покренуо пројекат чији је циљ да свима који желе да користе ћирилицу на рачунарима омогући да бесплатно добију квалитетна типографска писма. Реализацију овог пројекта ове године је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Преузмите фонтове фамилије Адамант Санс БГ у OpenType формату и уникод распореду:

Адамант Санс БГ
[AdamantSans BG.zip, 194 kb]

Распакујте фонтове у посебан фолдер и онда их инсталирајте у систем на уобичајен начин. Слова ћирилице добићете коришћењем тастатуре Serbian (Cyrillic). Уколико имате проблема са инсталацијом фонтова или нека друга питања или примедбе, пишите на адресу: komentar@tipometar.org

Фамилија Адамант Санс БГ састоји се из следећа 4 фонта: Normal, Italic, Bold, Bold Italic.

Адамант Санс БГ је сансерифно писмо у две екстремне тежине које одлично допуњује колекцију наших бесплатних ћирилица. Њима ће се, пре свега, обрадовати графички дизајнери, али и остали корисници, који ће помоћу њих проширити своју типографску палету. Ови фонтови погодни су за слагање у крупнијем слогу, за наслове, иницијале, истицање, а успешно се могу користити за различите садржаје, као што то показују приказани примери. Како ови фонтови нису предвиђени за слагање текста, у примерима је у ту сврху коришћена серифна верзија, Адамант БГ, писмо које је одраније доступно на Типометру.

Фонтови садрже сва слова и знаке из основног латиничног кодног распореда, као и слова српске ћирилице и латинице. Доступни су у OpenType формату, пошто сви савремени оперативни системи и рачунарски програми могу да препознају и користе тај формат.


Пројекат израде и дистрибуције
ћириличних фонтова

Наставља се акција у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије. Пројекат обухвата организовање израде комплета фонтова, ћирилица заједно са одговарајућом латиницом и дистрибуција корисницима путем сајта Типометар.

Преузмите фонтове из претходних година:

Ресавска БГ
Ресавска БГ Санс
Адамант БГ
Неопланта БГ
Lovely BG
Платан БГ
Ниоки БГ

За детаљан приказ кликните на илустрацију

За детаљан приказ кликните на илустрацију

За детаљан приказ кликните на илустрацију

За детаљан приказ кликните на илустрацију

За детаљан приказ кликните на илустрацију