ćirilica    english

ĆIRILICE NA POKLON (8)

Akcija Tipometra i
Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Preuzmite besplatno 4 fonta tipografskog pisma Adamant Sans BG
autora Vedrana Erakovića

Tipometar je pokrenuo projekat čiji je cilj da svima koji žele da koriste ćirilicu na računarima omogući da besplatno dobiju kvalitetna tipografska pisma. Realizaciju ovog projekta ove godine je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Preuzmite fontove familije Adamant Sans BG u OpenType formatu i unikod rasporedu:

Adamant Sans BG
[AdamantSans BG.zip, 194 kb]

Raspakujte fontove u poseban folder i onda ih instalirajte u sistem na uobičajen način. Slova ćirilice dobićete korišćenjem tastature Serbian (Cyrillic). Ukoliko imate problema sa instalacijom fontova ili neka druga pitanja ili primedbe, pišite na adresu: komentar@tipometar.org

Familija Adamant Sans BG sastoji se iz sledeća 4 fonta: Normal, Italic, Bold, Bold Italic.

Adamant Sans BG je sanserifno pismo u dve ekstremne težine koje odlično dopunjuje kolekciju naših besplatnih ćirilica. Njima će se, pre svega, obradovati grafički dizajneri, ali i ostali korisnici, koji će pomoću njih proširiti svoju tipografsku paletu. Ovi fontovi pogodni su za slaganje u krupnijem slogu, za naslove, inicijale, isticanje, a uspešno se mogu koristiti za različite sadržaje, kao što to pokazuju prikazani primeri. Kako ovi fontovi nisu predviđeni za slaganje teksta, u primerima je u tu svrhu korišćena serifna verzija, Adamant BG, pismo koje je odranije dostupno na Tipometru.

Fontovi sadrže sva slova i znake iz osnovnog latiničnog kodnog rasporeda, kao i slova srpske ćirilice i latinice. Dostupni su u OpenType formatu, pošto svi savremeni operativni sistemi i računarski programi mogu da prepoznaju i koriste taj format.


Projekat izrade i distribucije
ćiriličnih fontova

Nastavlja se akcija u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije. Projekat obuhvata organizovanje izrade kompleta fontova, ćirilica zajedno sa odgovarajućom latinicom i distribucija korisnicima putem sajta Tipometar.

Preuzmite fontove iz prethodnih godina:

Resavska BG
Resavska BG Sans
Adamant BG
Neoplanta BG
Lovely BG
Platan BG
Nioki BG

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju