ћирилица    english

ĆIRILICE NA POKLON (4)

Akcija Tipometra i
Sekretarijata za kulturu
Skupštine grada Beograda

Preuzmite besplatno 4 fonta tipografskog pisma Neoplanta BG
autora Stjepana Filekija


Tipometar je 2006. godine pokrenuo projekat čiji je cilj da svima koji žele da koriste ćirilicu na računarima omogući da besplatno dobiju kvalitetna tipografska pisma. Realizaciju ovog projekta i ove godine podržao je Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda.

Preuzmite fontove familije Neoplanta BG u OpenType formatu i unikod rasporedu:

Neoplanta BG
[NeoplantaBG.zip, 87 KB]

Raspakujte fontove u poseban folder i onda ih instalirajte u sistem na uobičajen način. Slova ćirilice dobićete korišćenjem tastature Serbian (Cyrillic). Ukoliko imate problema sa instalacijom fontova ili neka druga pitanja ili primedbe, pišite na adresu: komentar@tipometar.org

Familija Neoplanta BG sastoji se iz sledeća 4 fonta:

Neoplanta BG je delikatno knjižno pismo izraženog kontrasta među potezima. Najbolje se ponaša u veličinama u kojima se uobičajeno slažu knjige, pri štampi na kvalitetnijem papiru. U uvećanjima dolaze do izražaja njegove elegantne klasične proporcije i fini izduženi serifi.

Neoplanta je nastala kao rezultat ispitivanja tipografskih pisama u knjigama devetnaestog veka, štampanih posle ozvaničenja Vukove reforme. Kao osnov za rekonstrukciju izabran je primer pisma iz knjige »Slovenski muzeum« Valtazara Bogišića, štampane u Platonovoj knjigopečatnji u Novom Sadu, 1867. godine. Daljim radom izveden je kurziv, kao i odgovarajuća slova latinice.

Fontovi sadrže sva slova i znake iz osnovnog latiničnog kodnog rasporeda, kao i slova srpske ćirilice i latinice.

Fontovi su u OpenType formatu, s obzirom da svi savremeni operativni sistemi i računarski programi mogu da prepoznaju i koriste taj format.


Projekat izrade i distribucije
ćiriličnih fontova

Nastavlja se akcija u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Skupštine grada. Projekat obuhvata organizovanje izrade kompleta fontova, ćirilica zajedno sa odgovarajućom latinicom i distribucija korisnicima putem sajta Tipometar.

Preuzmite ostale BG fontove:

Resavska BG
Resavska BG Sans
Adamant BG
Lovely BG
Platan BG
Nioki BG
Adamant Sans BG

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju

Za detaljan prikaz kliknite na ilustraciju