ЋИРИЛИЦА НА ПОКЛОН

Етар РНИДС, писмо за интернет и штампу

Типометар и РНИДС вам поклањају 4 фонта типографског писма Етар РНИДС аутора
Петра Стошића, у форматима који се користе на интернету и у штампи.

Фамилија Етар РНИДС састоји се из четири фонта: Etar RNIDS-Regular, Etar RNIDS-Italic, Etar RNIDS-Bold и Etar RNIDS-BoldItalic у .otf и .woff2 формату.

Преузмите фонтове писма Етар РНИДС у OpenType и веб формату:

EtarRNIDS-otf.zip, 88 kb
EtarRNIDS-woff2.zip, 80 kb

Преузимањем фонтова прихватате услове коришћења.

Распакујте otf фонтове и инсталирајте их у систем на уобичајен начин. Слова ћирилице добићете коришћењем тастатуре Serbian (Cyrillic).

Фонтове у woff2 формату распакујте и укључите у своју интернет страну, уз помоћ приложеног
css кода.

Уколико имате проблема са инсталацијом фонтова или нека друга питања или примедбе,
пишите на адресу: komentar@tipometar.org


На иницијативу фондације РНИДС (Регистар националног интернет домена Србије), пројекат „Ћирилице на поклон” добио је наставак 2019. годинe. Од тада РНИДС сваке године финансира израду једне фамилије фонтова коју ставља на слободно располагање свим заинтересованим корисницима. У питању су фонтови који садрже ћирилицу и латиницу, али су намењени подједнако за коришћење на екранима и у штампи.

У оквиру пројекта „Ћирилице на поклон” који је трајао десет година (2006–2015), реализовано је 10 фамилија БГ фонтова. Ови фонтови могу се преузети са сајта Типометар и бесплатно користити за све намене.


Етар РНИДС је сансерифно писмо, изведено у усправном и курзивном облику, у две тежине. Спада у подврсту гротеск, чији је најпознатији представник Хелветика (Helvetica). Креирано је као неутрално писмо за широку употребу. Са својим ненаметљивим облицима и суптилним усецима писмо одлично функционише у различитим контекстима, како у штампи тако и на екрану, у ситном и у крупном слогу.

Више о особинама писма Етар РНИДС